Lämna en kommentar

Klädda knappar

Jag är förutom vävare även knappfabrikör, så måste jag få visa de spännande saker man kan göra med knappar.

När man väver alltid väva lite extra innan den riktiga väven börjar och ibland även efter att man har vävt färdigt för att man har lite varp kvar. Dessa delar är helt perfekt att göra knappar av. Oftast har man ingen användning av det alls. Det kan vara att skedfel som tog ett tag innan man upptäckte och fick rättat till. De bitarna är perfekta. Man kan lätt undvika just där skedfelet eller de trådarna som man har lösa. Det behövs inte många centimeter för att göra en knapp.

Man kan också hitta på loppis den där duken, antingen vävd eller broderad fast med fula fläckar. Man kan undvika fläckarna och få till bra knappar.

Med tanke på att jag har mina egna knappmaskiner kan jag testa mycket och roa mig kungligt. Jag har vävt mycket handdukar det senaste året och då får man alltid över lite vävda bitar. Det jag har roat mig med är att se om jag kan få till en mönsterpassning som är snygg.

Jag har även testat att brodera på vanlig linneväv, räknalinne. Som jag visat tidigare har jag en förkärlek för småkorsstygn. Det blir så vackra ytor. Den taktila känslan när man drar med handen över många och täta korsstygn är ljuvlig.

Jag har även testat att trycka. Jag hittade i mina lådor stämplar som man har för papperstryck, de använde jag tillsammans med textilfärg. Tyvärr kan man se hur färgen flyter ut lite i kanterna. Det är något jag skall testa igen. Spännande.

Fast det vackraste är ändå de broderade knapparna. Småkorsstygn är ljuvligt. Det man kan säga är att de inte är särskilt hållbara. Korsstygnsbroderi brukar man vanligtvis tvätta sällan och man brukar låta dem ligga ganska stilla på ett bord. Klädda knappar utsätts oftast för större påfrästningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: