1 kommentar

Randigt

Jag är väldigt förtjust i de randiga handdukarna i tuskaft. De har jag varpat helt spontant. Jag har inte haft någon plan alls när jag varpade. Det enda jag hade att förhålla mig till var hur mycket av varje färg jag hade. Jag brukar då tänka på att jag behöver spara lite på de garner som jag har lite av så att de skall räcka över hela vävens bredd. Jag brukar också skriva upp hur många trådar jag varpar av varje färg. Detta både för att se så att jag får färgerna någorlunda jämnt, men också lite för att hålla koll på hur många trådar jag har.

Jag hade endast en rulle av varje färg, vissa mycket av och andra lite av. Det gjorde att jag ibland varpade med två trådar och ibland med en tråd. Att jag varpade så beror på att jag ibland ville ha enfärgade partier och ibland ville jag ha tvåfärgade partier. Genom att jag väver dessa i tuskaft kan jag utnyttja att jag varpade med två färger när jag solvar. Jag kan solva dem två trådar av samma färg jämte varandra och då få ett smalrandigt parti i varpriktningen. Vissa partier solvade jag varannan tråd, när jag väver tuskaft på de får jag ränder i inslagsriktningen. Det är enkla effekter som syns mycket. Jag får känslan av att jag har många fler olika färger än vad jag egentligen har. Hade jag enbart haft enfärgade ränder hade jag inte fått in lika mycket liv i ytan.

Två partier där den ena har ränder i varpriktningen och den andra i inslagsriktningen ger olika intryck, det är spännande tycker jag.

One comment on “Randigt

  1. Finfint, kul att använda rester som inslag också, bra för färgsinnet! och lusten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: