Lämna en kommentar

Vågig kypert

Jag har fortfarande samma varp en bomullsvarp 20/2. Jag väver med två trådar tillsammans. Jag har solvat trådarna två och två och sedan har jag fyra trådar-alltså två dubbeltrådar i varje rör. 40/10-2-4. Det ger åtta dubbeltrådar eller sexton enkeltrådar varje cm. Jag har solvat rakt genomgående som tidigare. Samma varp som innan. Detta är något jag ville testa vågig expert. Det är egentligen inte alls svårt. Bara det att jag bara ville testa, men också kunna göra ett litet prov att sätta in i min vävpärm.

Jag har solvat rakt genomgående på åtta skaft. Det bör kunna gå att göra på mindre skaft fast det vet jag inte helt säkert, borde testa det när jag har en passade varp uppsatt. Jag har knytit upp i en helt vanlig liksidig kypert. Det som gör att den blir vågig är att jag först väver alla trampor 1,2,3,4 osv. Nästa omgång trampar jag bara varannan trampa 2,4,6,8,2,4,6,8. Detta kan man göra en två eller fler gånger. Detta ger en flackare lutning på kypertränderna. Om man trampar alla trampor blir lutningen brantare. Sedan är det bara att leka med tramporna. Från att ha ganska raka linjer och bara ibland göra en liten våg i kyperträndera, bara för att ibland irritera ögat lite. Få blicken att fastna. Det kan också göras som jag har testat mer göra en vågig yta.

Jag har vävt på åtta skaft vilket gör att flotteringarna av inslagsgarnet blir långa. Det som kan vara intressant att testa vore om man väver ett tyg som senare skall bli ett klädesplagg. Tänk att då väva tyget i vanlig kypert för att till vissa detaljer väva vågig kypert, eller tvärt om. Att verkligen utnyttja att man väver tyget till kläderna. Tänk att kunna göra exempelvis kragen och manschetterna i jackan vågiga. Kan bli intressanta detaljer. Det är bara tanken som sätter stopp för vad man kan använda tekniken till och hur man kan använda den. Egentligen bör man kunna använda vågig kypert precis till allt som man vill använda vanlig kypert till.Jag tycker att det tog lite längre tid att väva den vågiga delen jämfört med den vanliga. Detta beror nog mest på att om man använder alla trampor är det lätt att bara flytta fötterna till nästa trampa. När man skall trampa ner varannan trampa, måste jag i alla fall, tänka efter lite mer. Fötterna måste känna efter lite mer vilken trampa som skall ner. Fast det är nog enbart en övningsfråga.

Som tidigare är en del tvättad 40 grader. Det är intressant hur de krymper och viktig information. Till inslag har jag använt mig av olika lin och bomullstrådar. Det blå-gröna är exempelvis två lintow 6. Det bruna är lin 16, gröna är ett bomullsgarn och det orangea är några olika bomullsgarn tillsammans.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: