Lämna en kommentar

Mina provvävar

Jag ville testa Liseré. Det var mitt huvudmål. Jag hade läst om det och hade det i min vävpärm med bindningslära. Det känns lite som jag inte kan förstå riktigt vad jag kan använda bindningen till förrän jag verkligen förstår hur den är uppbyggd. Detta gör att jag behöver provväva. Sedan är det otroligt roligt att provväva. Jag ser det som ett sätt för mig att utveckla min vävning. Som att gå en fortbildningskurs. Enbart jätte roligt!

Provvävarna är vävda tillsammans. Vilket gjorde att jag klippte isär den i varpriktningen. Detta var något som var med i planen hela tiden. Jag hade därför gjort en skedrand- hoppat över några rör i skeden så att det bildades en rand utan varptrådar. Mycket lättare att klippa trådrakt. Detta gör också att båda provlapparna var lika stora från början. Den översta är tvättad i 60 grader. Jag kan då lätt se hur mycket de olika inslagen krymper.

Dessa skall ligga i en plastficka tillsammans med ett papper om bindningen, varp, trådtäthet och inslag- vävnota. Det blir så fint och pedagogiskt. Detta är framsidorna på dem. Som man kan se är det tuskaftsbotten med hoppor. Väldigt roligt att göra mönster i. Denna variant har jag använt en tuskaftstrampa och mönstertramporna. Detta gör att under hopporna-flotteringarna så flotterar även varpen. Mönstret blir mer kompakt.

Jag inser att jag borde kanske ha haft lite mer konstrast på varp och inslag, det hade gjort sig bättre på kort. Nu kan man se avigsidan där jag har mörkgröna flotteringar-hoppor i varpriktningen. Tyget blir lite ”sladdrigt” på grund av det.

Den andra varianten har ett tuskafts inslag och i andra tuskaftsinslaget väver man både tuskaftsinslaget och mönsterinslaget. Detta gör att man får dubbelt inslag i var annat inslag mellan mönstret. Man kan ha ett tjockare mönster inslag och tunnare tuskaftsinslag för att inte få förtätningen. Eller så accepterar man det och har lika tjockt. Det beror nog mest på vilket inslag man använder. Detta gör att man får en tuskaftsbotten på avigsidan. Det ger ett mer stabilt tyg.

För att man har tuskaftsinslag mellan mönsterinslagen blir mönstret större tar mer plats i varpriktningen än utan tuskaftinslagen mellan. Ganska självklart egentligen, men något man bör veta om.

Nu när jag hade satt upp en varp så ville jag testa saker jag gjort tidigare bara för att se hur de uppför sig med denna varpen. Fast också bara för att jag kan. Jag lyckades med lite vilja väva en variant av droppdräll. Vanligtvis använder man fyra skaft, jag hade nu solvat på åtta.Droppdräll är en tuskaftsbotten med hoppor i både varp och inslagsriktning. Man bestämmer var flotteringarna skall vara redan när man solvar och mönstret går inte att variera så mycket när man väver.

Jag testade också Hålkrus. Det var nog de bindningar som jag kunde komma på ut efter den solvning jag hade gjort till Liserén. Det blev väldigt små hål i hålkrusen. Det kan säkert vara användbart för något i framtiden. Jag blev inte särskilt förtjust. Det fick inte ens efter tvätt de karaktäristiska fördjupningarna. De var så små vissa av dem att det mer såg ut som vävfel.Jag fick mixtra en hel del för att de ens skulle synas på bild. Som man kan se i nederkant på bilden blev inte biten med kamgarn som inslag alls bra. Fast någon gång i framtiden kanske det är just det uttrycket som man söker. Det är då så enormt bra att ha som pärm med sina vävprov. Det gör att jag kan minska ner provvävandet just då, och göra mer koncentrerat provvävande som mer handlar om kvalitéer istället för bredprovvävning.

Jag tycker att det fortfarande är så otroligt viktigt och enormt lärorikt och roligt att provväva. Jag tror att alla som väver skulle behöva att provväva lite mer enbart för att bara få testa och väva utan krav på sig att det skall bli bra eller framför allt användbart.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: