Lämna en kommentar

Liseré

Av de röda små vävarna blev det bara två. Jag hade stora förhoppningar när jag började, kände att det verkade spännande, men icke. Det kändes inte som vävning utan mer en tillverkning. De skulle bara produceras. Inte alls roligt. De har som vanligt en varp av linmattvarp 8/4 med tätheten 1-1 30/10. Det betyder tre trådar varje centimeter. De är vävda i korskypert. Inslagen består av en tråd tjockt ullgarn och en tråd lintow 8.

Jag klippte ner varpen och kände att det var en befrielse att få klippa ner varpen. Det tar alltid en tid av funderande innan jag kan besluta mig att jag skall plocka ner en varp och göra en varpfläta och lägga den i en påse för ett senare tillfälle.

I stället har jag plockat fram mer skaft och börjar göra en provväv. Jag tycker att det är jätteroligt och väldigt viktigt att väva provvävar.Det blev denna gång åtta skaft och fem trampor. Det är två tuskaftstrampor och tre mönstertrampor. Varpen är bomull 20/2 tror jag. Det är en rulle grönt garn som jag har hittat på Lions. Det var ett elände att dra på den. Trådar trasslade sig och gick av. Det känns inte som inte det gör så mycket. Det är trots allt bara en provväv. Jag har nog två- tre trådar som bara hänger som inte är med för de har gått av.

Jag väver Liseré!

Det är jätte roligt. Det var nog vad jag behövde. En enkel väv som bara skall skyttlas. Det går fort och blir fint. Genom att varpen är mörkgrön är det gröna provvävar som det blir.

Liseré är en bottenväv i tuskaft och med flotterande hoppor. Med mina tre mönstertrampor ger tre olika mönster. Varpen är mörkgrön mer grangrön trots att det inte syns, lysrör och molnig morgon gör att den blir väldigt blekare. Som alla redan lägger märke till är min skedrand det vita strecket på mitten. Det är fullt medvetet. Jag tänker att jag skall klippa provväven i två lika stora delar. Jag skall tvätta den ena och den andra otvättad. Detta för det skall vara intressant att se ifall hopporna krymper väven mycket.

Man kan väva som på bilden så att det blir hoppor både i inslag och varprikting. Det går också att väva med ett tuskafts inslag mellan mönsterinslagen och då bara få hoppor i inslagsrikting. Avigsidan kommer då bli en enhetlig tuskaft sida.

Den otvättade provväven kommer att ha storleken som passar bra i en plastficka. Det låter lite konstigt att tänka på att det skall passa i en plastficka. Om jag gör dem i den storleken kan jag sätta in provväven efter vävnotan i mina pärmar med bindningslära. Jag anser att det är viktigt att göra provvävar i ett sådant format som passar bra att förvara. För mig passar A4 formatet väldigt bra. Det passar att förvara i plastfickor i pärmar. De är tillräckligt stora för att man skall få en känsla för bindningen. De provvävar som jag gjort i t ex bildvävningsmöten har också varit i A4 format för det finns praktiska lådor som passar till A4. Lätt och överskådligt i mina skåp. Gör jag olika format kommer jag ha större problem med att hitta en lämplig förvaring.

Provväva är så roligt!!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: