Lämna en kommentar

Blusar

blusblusblusSom alla kan konstatera är att bilderna inte är tagna denna vackra morgon. Vi har frost liggande på alla grenar och en otroligt vacker soluppgång som visar upp alla regnbågensfärger.

Dessa blusar har jag sytt i alla möjliga färger. Då kan man fundera kring om man inte borde skaffa ett annat mönster ibland bara för att variera sig, men nej. Från början var det en blus som jag köpte på indiska för snart tolv år sedan. Den hade dragsko i halsringningen. och var i lite kräppaktig bomull. Jag tyckte verkligen om den. Sedan kom barn tre och blusen satt inte lika snyggt över brösten eller mer sanningsenligt över magen. Jag ritade av blusen. Sedan dess har jag gjort små förändringar.

Jag har haft vissa problem med att få bröst insnittet där det borde sitta snyggast. Kan tänkas vara ett litet problem, men både när jag hade dragsko och senare kantband i halsringningen så påverkas bröstinsnittets läge av hur mycket veck- rynkor det är i ryggen och över axlarna. Har gjort otaliga varianter.

Det som är det mest sköna med denna blus är raglans ärmarna. Jag kan få en blus i ett vävt tyg men ändå med stor rörelsefrihet i axlarna. Har man isydda ärmar så får jag i alla fall tänka mig lite för hur jag rör mig.

På bilden är det en blus sydd av makens mosters sovrumsgardiner, en av maken avlagda skjorta och en av lakansväv.

blusblusblusblusJag hade under sen sommaren gjort ett nytt mönster dels för att gamla pappersmönstret började falla i bitar och anvisningarna på mönstret  av typen +2cm. eller liknade skulle bakas in i mönstret.

Under tiden började jag fundera över om jag skulle kunna göra ett mönster där jag skulle kunna slippa rynkorna runt halsen. För att jag skulle kunna lösa det var jag tvungen att fundera kring hur mycket tyg som gav rynkorna. Jag behövde göra ett insnitt mitt på axel för att kunna forma mönstret efter axelns lutning eller mer icke lutning. Det hade gett en ganska fult avslut på insnittet längst ut på axelspetsen, så jag gjorde ärmen i två delar. I alla fall när jag syr insnitt i byxor och kjolar i midjan brukar själva spetsen vara den snyggaste biten på klädesplagget. Och då har jag en söm utefter hela ärmen. Den sömmen gör att jag kan skapa lite mer vidd i ärmen eller forma ärmen så som jag vill ha den.

Jag formade också både framstycke och bakstycke så att jag kunde ta bort tyg ur rynkningen där. Så att jag kunde få en snygg halsringning. Jag som har lite svårt med att ha halsringningen för nära halsen, behöver ha ett dekolletage för att trivas. Det får inte vara för stort, det är en svår avvägning.

Jag gjorde en första blus en ganska kraftig bomullsväv inhandlad på någon secondhand. Den urringningen blev lite för stor, så inte ens jag tyckte om den. Jag gjorde också ett motveck i slutet av ärmen lite för att få någon liten dekoration.

Den andra gjorde jag 2-3 cm högre  i halsringningen. Så jag fick mina markeringar av typen +2cm även på detta mönster. Denna fordrade jag tyget kommer från den lokala tygaffären och fodret från secondhand. Den är helt gudomligt skön att bära. Stor rörelsefrihet, lätt a-formad och gudomlig. Fodret har en ljuvlig kvalité.

Anledningen till att jag nu skriver om sommarens – tidig höst sömnad är lite för jag har fortsatt att sy dessa blusar. Så det har nog blivit ytterligare fyra under hösten. Jag har varit på secondhand och gjort underbara fynd. Blusar har det blivit av påslakan, långkjol från sjuttiotalet i ren polyester men ljuvlig att bära, tyg rester från gömmorna osv.

Med andra ord ett mönster som jag vårdar ömt. De bästa mönstren är nog faktiskt de mest beprövade så man vet hur de känns på kroppen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: