Lämna en kommentar

De första banden

Jag har nu vävt färdigt den första handduksväven och är inne på den andra. Det flyter på. Jag sitter i min vävstol och tänker på annat, nästa vävprojekt, medans jag lägger cm till cm. Det är väldigt rofyllt att bara skyttla inga färgbyten inga måttband för att hålla koll på olika randningar. Jag har inte ens riktigt koll på hur många handdukar det blir, det blir en glad överraskning när jag klipper ner och börjar fålla handdukarna. Jag har en plan över hur många handdukar jag har varpat till.

Till handdukar måste man ha handvävda band. Till detta använde jag effsingrarna, varpen som blir kvar i vävstolen efter att man klippt ner väven. Jag har tidigare använt mig av bandgrindarna som sitter i barnvävstolen. Nu finns det varp i barnvävstolen, så jag behövde en annan lösning.

bandgrindJag hittade längst in i ett skåp ett ark ganska hård plast. Det var tillräckligt mjukt för att klippa i, perfekt. Jag skar ut med kniv en bandgrind. Den består av ett långt hål-springa och ett litet hål omväxlande. Detta gör att jag kan dra upp/ner trådarna i de små hålen i förhållande till de längre springorna.

Den kanske inte snyggast eller den mest välanpassade vävgrinden. Huvudsaken är att den fungerar och att jag kunde göra mina band med en gång. Jag hade inte lust att beställa en, som kanske skulle vara bättre, för jag ville väva mina band nu, och inte vänta till jag skulle ha fått den med posten.

band   Genom att jag använt mig av effsingarna till väven när jag vävt banden så har de blivit i samma färgton som handduksväven. Jag har vävt både handdukarna och banden med en bomullsvarp, något tjockare tråd än den vanligaste, och till inslag har jag haft lin 16,en ljusgul tråd. Det är intressant att banden kan få så olika utseende beroende på vilken ordning som varptrådarna har.

Det som man tydligt kan se är att jag har problem med att få snygga kanter på mina band. Man kan också se att man blir bättre och bättre på att göra snygga kanter. Jag tycker att det är irriterande med att kanterna blir lite vågiga på banden. Fast som sagt övning ger färdighet.

Vävda band och handduksväv

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: