Lämna en kommentar

Sommarens ljuvligheter

20130723_191107Vi har likt många andra haft en helt underbar sommar. Efter mycket diskussioner  har vi bytt våran vackra Kristinehamns snipa i trä mot en plast segelbåt. Det tog lite  i hjärtat att inse att man är plastbåtsägare. Vi hämtade den och vände hemma, packade och för att sedan åka vidare.

Vi har åkt i Dalslandskanal. Det har varit rent gudomligt. Hör till saken är väl att vi prickade in den riktiga högsommarvärmen. Vi kommer att återvända till detta vackra kanalsystem.

Det var rent fantastiskt att ligga vid en annars helt tom väntbrygga innan eller efter en sluss. Man ser solen dala ner över skogen, vattnet ligger som en spegel. man sitter där med sin tekopp. Själva slussandet var lika trevligt som jag minns det från min barndom. Lite slit med en långkölad segelbåt som gärna vandrar i slussarna, fast vi slussade för det mesta ensamma i slussarna. Sedan var det också bra för barnen att det blev avbräck i seglandet med slussar och att man kunde gå iland med jämna mellanrum. En fyraåring kan ha mycket spring som sedan måste komma ut fram på kvällen.

Vi är också så enormt tacksamma att vårat val av segelbåt blev helt perfekt för Dalslandkanal. Vi har inte så djup köl, för vi har en långkölad segelbåt och vi har tillräckligt kort mast för att kunna komma in under alla (icke öppningsbara) broar. Detta gjorde att vi kunde komma in till de sjöarna som såg helt orörda ut med i stort sätt ingen bebyggelse kring och nästan inga båtar. Sjön Östra silen är en av de vackraste platserna som jag har besökt.

Barnen  var väldigt fascinerade över att åka över akvedukten i Håverud. Det är en väldigt mäktig känsla att med båt åka på en bro, över en ganska stor bergskreva där det periodvis kan vara ett vattenfall.

20130807_161016   Detta är också en höjdpunkt som vi har besökt i sommar. Detta är Lars Vilks Nimis. Han har under många år byggt på detta svart bygge som har varit helt olagligt. Det har varit en del tingsrättsförhandlingar kring den och hans bok Ark i betong som står på samma strand. Jag var där för första gången för tjugo år sedan och den har hela tiden bara blivit större  och större.

Det är en gigantiskt står koja. Denna koja, det hade nog inte han kallat det för, är byggd på en av de mest svårtillgängliga platsera på Kullaberg. Alla dessa fantastiska torn och gångar är ur ett estetisk synvikel alldeles fantastiska i sin enorma storlek. Barnen, alla tre, tror jag ansåg att besöket här är en av de bättre dagarna på hela sommaren. De klättrade och klättrade och sammarbetade. Detta är som kanske bör påpekas inte egentligen byggt efter lekplatssäkerhet.

Jag kanske bör säga att genom att detta är olagligt bygge är det inte utmärk med en vägskylt utan man får fråga sig fram. Det ligger på vägen mellan Arild och Mölle  strax väster om Ängelholm. Man bör också ha god kondition, vattenflaska och bra skor. Min klänning och ballerinaskor  var inte den bästa klädsel. En påse med mutor för att sedan kunna klättra stigen upp över bergsryggen som skymtar i bilden är väldigt praktiskt med barn. Att kunna bära barn den brantare delen är helt otänkbart. Min tanke var lite att jag får passa på att besöka Nimis nu innan jag blir för gammal, då man kanske har sämre kondition och lättare kan trilla och bryta armar och ben.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: