Lämna en kommentar

Ibland blir det fel

Jag har idag knytit fram och även knytit upp tramporna. Det är alltid lika jobbigt att försöka att få plats under vävstolen, helst när många trampor skall knytas upp. Jag skall väva en filt-pläd. Det skulle ju vara en julklapp,men…

Genom att vävstolen Öxabäcken bara har en vävbredd på en meter så har jag trots det valt att väva den i Öxabäcken. Detta har inneburit att jag skall väva den dubbel med mitten av filten i vänster sida och båda kanterna på höger sida. Jag har valt att väva den i liksidig kypert-Bavaria.
Detta har gjort att jag måste tänka till lite mer när jag skulle göra trampuppknytningen. Jag tänkte att jag lite smidigt skulle fixa det. Jag vill trampa i en rakording från vänster trampa till högertrampa. Så jag tänkte att då måste det blir rätt om jag har varannan trampa för att väva det över lagret, och vanannan det undre. Det blev FEL!
Fast det upptäckte jag inte förrän jag började väva. Jag var tvungen att knyta om fyra trampor så att det är två trampor till övrelagret jämte varandra och två i undrelagret osv. Detta för att jag måste vända i högerkanten i både övre och undrelagret, och bara väva ihop de två lagren i vänster sida.

Jag har när jag solvade gjort stadträdningen( de dubbla trådarna i kanten) i de fyra första solven- skaft 1-4. Jag ville ha två extra trådar i de två yttersta solven i båda lagren, det fick jag inte. Jag fick solva om dem till skaft 1,2 och skaft 5,6. Nu när jag sitter här och funderar lite mer på varpen, så har jag nog gjort den största tankemissen av alla. Jag har i min smidighets tanke tänkt att skaft 1-4 tillhör övrelagret och skaft 5-8 tillhör undrelagret. Om det skulle vara riktigt riktigt skulle nog skaft 1,3,5,7 tillhöra övrelagret och de andra undrelagret. Det hela jag kan kontstatera är att man borde göra en riktigt solvnota och inte en kladd på baksidan av ett kuvert, jag får leva med att trådarna till de båda lagren går lite klumpmässigt, men den skall ju ändå tovas ihop.

Jag har också upptäckt att jag i vändningen i vänster sida får en spets i mönstret där kypert ränderna går åt olika håll. Jag har intenågon riktig aning hur jag skall lösa det fast jag kan leva med det också. Kanske skulle det gå att lägga kyperträderna åt olika håll i trampuppknytningen för att på så sätt få vändningen bra.
Jag har när jag skedade glesat ut väven i vänster kanten-i vändningen- för att på så sätt få lika många trådar där som på resten av filten, med tanke på invävningen. Vi får se när filten är färdigvävd om jag tänkt rätt eller inte. Spännande.

Ibland blir det bara fel.Trots alla tänke fel känns det som att det kan bli bra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: